Isabel Vila, la primera sindicalista catalana

16,00 

Textos Núria Bassa i Toni Strubell i il·lustracions de Pilarín Bayés

El llibre Isabel Vila, la primera sindicalista catalana, amb textos de Núria Bassa i Toni Strubell i il·lustracions de Pilarín Bayés, constitueix una valuosa aportació a la recuperació de la memòria històrica del paper de les dones en la lluita pels drets civils i socials dels ciutadans a Catalunya, i molt en concret pels drets dels infants. Isabel Vila (Calonge, 1843 – Sabadell, 1896) va ser coneguda com a Isabel Cinc Hores per la seva reivindicació de la jornada laboral de cinc hores per als menors de 13 anys que treballaven a les fàbriques i per la seva defensa del dret dels infants –sobretot de les nenes a rebre educació. Segons en tenim constància, va  ser la primera dona que va tenir un càrrec al sindicalisme català, com a figura clau de l’establiment de l’Associació Internacional de Treballadors a les comarques de Girona en el Sexenni Democràtic. Com a republicana, va participar heroicament en l’aixecament republicà conegut com a Foc de la Bisbal (1869), juntament amb Pere Caimó. Va acabar els seus dies -després d’uns anys d’exili-  com a pionera de l’educació de les nenes a Catalunya i primera directora d’una escola laica a Sabadell.

Authors

  • (Vic, 1941) és una reconeguda dibuixant i ninotaire que al llarg de la seva extensa i intensa trajectòria professional ha il·lustrat prop d'un miler de llibres. El seu estil és colorista i detallista, amb un traç molt propi. El seu caràcter afable, la seva gran capacitat de treball, el seu activisme en favor dels drets socials i l'amor a la seva terra , Catalunya, l'han convertit en una autora molt admirada i estimada.

    View all posts
  • (Barcelona 1963) Va estudiar a la Facultat de Medicina de Lleida i s'ha dedicat professionalment a la gestió administrativa i financera en diverses empreses. Els darrers anys els ha destinat a la seva formació com a Mediadora Comunitària, tècniques de dinamització i participació ciutadana, gestió de conflictes i referent comunitari amb perspectiva intercultural. Actualment viu a Torroella de Montgrí, i el seu esperit activista l'ha dut a publicar junt amb en Toni Strubell nombrosos articles a digitals com el Brave New Europe, LaRepublica.cat, la revista Empòrion o l'Àncora. El seu darrer treball ha estat la publicació del llibre "Isabel Vila, la primera sindicalista catalana", escrit conjuntament amb en Toni Strubell i amb il·lustracions de la Pilarín Bayés.

    View all posts
  • Va néixer a Oxford el 1952 al si d'una família exiliada. Va viure més de vint anys al País Basc, on va treballar a la Universitat de Deusto, a la seu de Donostia. Va fundar la Comissió de la Dignitat l'any 2002 per lluitar per la recuperació d'arxius i materials confiscats pels franquistes al final de la Guerra Civil espanyola. Ha treballat per a El Punt Avui i és autor de dotze llibres, entre els quals El moment de dir prou, El cansament del catalanisme i Un català entre bascos. Vinculat des de sempre a l'Empordà, s'interessa en les figures de Pere Caimó i Isabel Vila i es compromet a divulgar la història d'aquests fascinants revolucionaris del segle XIX.Amb aquest propòsit va impulsar l'Any Caimó, celebrat el 2019 a l'Empordà, i va escriure l'obra de teatre Isabel Cinc Hores, protagonitzada per Carme Sansa a partir d'aquell mateix any.

    View all posts
Categoria: Etiquetes: , , ISBN: 978-84-8128-059-3
Comparteix aquest contingut

Informació addicional

Pes 0,5 kg
Any

2024

Pàgines

48